Böcker

Konsten att designa en bok

 

Books studying scripture literature closeup table document

Alla böcker är rätt lika. Svarta bokstäver i något stilrent och lättläst teckensnitt, vit bakgrund, lite marginaler på sidorna, sidnumreringar längst ned och så en passande framsida. Det kanske inte är ”if you’ve seen one, you’ve seen them all”, men i det stora hela kan böcker ändå sägas vara hyfsat enspåriga vad gäller design.

Eller inte? Bokdesignens konst har utvecklats och bearbetats genom århundradena, från tjocka luntor med metallomslag och stora lås till dagens lätta pocketböcker. Allt som vi ser när vi plockar upp en bok i affären och när vi läser den, varje detalj från dedikationen på första sidan till de tomma sidorna på slutet har genomgått en noggrann process.

 

Omslaget är det första som kommer på tal när man diskuterar bokdesign. Även om det sägs att man inte ska döma en bok efter dess framsida är det ofta så potentiella läsare först fattar tycke för en bok. Ett attraktivt omslag spänner över framsida, baksida och rygg, och innehåller all den information som ska locka människor att öppna boken och ta del av innehållet. Öppnar man pärmen ser man försättsbladet, som håller samman vad som kallas för inlagan, själva innanmätet i boken, med fram- och baksidan. Så fortsätter det genom hela boken; varje liten del Macro view of book pages. Toned imagehar en egen benämning och måste ses över innan boken kan tryckas och skickas ut till bokhandlarna. Det avsnitt av en bok som innehåller information om dess titel, namn på författare, tryckeri med mera, kallas till exempel för kolofon, och placeras i svenska sammanhang ofta på copyright-sidan.

Nyfiken på bokdesign? Med all rätt – det är en fascinerande konst, där allt sådant som oftast tas för givet i en bok har studerats och gett ett namn. Samtidigt ryms det en oändlig variation inom bokdesignen, och ju större tidsspann man tittar på, desto mer finns att upptäcka. Ett tips för den som vill förkovra sig i bokdesign är att köpa sina böcker på annonssidor som http://www.allaannonser.nu/ – där är chansen större att hitta billiga och ovanliga böcker, såväl som ett större utbud, än om man går till en vanlig bokhandel.