Böcker

Talböcker – en rättighet för vissa

Att lyssna på en bok kan vara ett avslappnande nöje för många. Dock kan det vara en rättighet för vissa, inte bara ett nöje. Man kan ha en synskada som förhindrar att man läser böcker. Man kan även ha läs-och skrivsvårigheter som gör att läsning blir problematiskt. Om man har ett tillfälligt läshinder kan man ha behov av att ha talböcker tillhands i stället för att kämpa med en vanlig bok. Du har rätt till talböcker om du har någon form av läshinder och detta tillgodoses av bibliotek som har stort sortiment av DAISY-böcker. Dessa böcker är digitalt anpassade böcker.

Vad är en talbok?

Förutom DAISY-böcker som finns på bibliotek för de med läshinder, finns det enormt mycket att välja på när det gäller ljudböcker. Vad är en talbok? Vad är skillnaden mellan talbok och ljudbok? Den enda skillnaden mellan dem är att talboken endast får lånas av människor med läshinder medan ljudboken är till för alla. Talbok är en rättighet för dig med läshinder oavsett om det är ett tillfälligt hinder eller ett permanent. När det gäller ljudbok så är det något som många väljer för att kunna göra något annat samtidigt, till exempel köra bil. Det finns många ljudböcker som man kan låna kostnadsfritt på biblioteket precis som med en DAISY-bok.

Webbsidor för ljudböcker

Marknaden för ljudböcker har blivit stor på väldigt kort tid. Det finns många företag som är webbaserade som erbjuder ett stort bibliotek av ljudböcker. Där betalar du en månadsavgift och kan välja bland alla böcker som finns på deras sida. Oftast finns tusentals olika titlar på deras sidor att välja bland, uppdelade i olika kategorier vilket gör att du mer eller mindre alltid kan hitta en bok som passar dig. Varför lyssnar man på ljudböcker? För att du kan göra andra saker under tiden som du njuter av din bok. Du kan städa, pyssla, laga saker, sitta och ta det lugnt eller till exempel köra bil samtidigt.